Navigatie

Rugklachten? Stel jezelf deze vragen

Pijn in je rug is supervervelend. Je wilt er zo snel mogelijk vanaf. Er zijn verschillende manieren om van je rugklachten af te komen. Een holistische benadering is de meest effectieve. Dat betekent dat je op verschillende vlakken op zoek gaat naar een oplossing. Dat hoeft niet per definitie bij één en dezelfde therapeut te zijn. Iedere therapeut heeft zijn of haar specialisme - de kunst is om iemand te vinden die jou van je klachten af kan helpen. 

Een lichamelijke klacht - en ook rugklachten - zijn een signaal van je lichaam dat het tijd is voor verandering. Je lichaam probeert je iets duidelijk te maken. Zo heeft zelfs elke spier in ons lichaam een verhaal. Ook de spieren die de rugpijn veroorzaken. Deze keer ligt de aandacht op de spieren op de afbeelding: quadratus lumborum. Het zijn de spieren die je gebruikt bij het werken in een scheve houding, schoonmaken, heen en weer schommelen in een auto, maar deze spieren staan ook onder spanning bij het lang rechtop zitten (b.v. op kantoor) of in de auto, het heen en weer schommelen tijdens een autorit, etc. Ook bij problemen met de ademhaling kunnen deze spieren een rol spelen, doordat ze het middenrif ondersteunen bij de ademhaling. 

Vragen die je jezelf kunt stellen bij rugklachten (in relatie tot deze spier) zijn:

 • Kan ik meebewegen of ben ik juist star en (te) standvastig
 • Wat wil ik loslaten?
 • Wat wil  ik loslaten, zodat er ruimte komt om me vrijer te bewegen?
 • Waar ga ik ruimte voor maken in mijn leven? 
 • Mag ik verdrietig zijn? Verberg ik mijn verdriet en krop ik het op? 
 • Voel ik me gesteund? Of: bied ik mezelf voldoende steun door vaker te kiezen voor wat goed voelt voor mij? 

Terwijl je deze vragen doorneemt, ga dan even op een rustig plekje zitten en houd dan je hand op je voorhoofd. Op het moment dat je jezelf deze vragen stelt, wordt er namelijk een proces op gang gezet in je lichaam, waarbij de stress die de vragen oproepen - bewust of onbewust - vrijkomt. Die stress mag nu losgelaten worden en door je hand op je voorhoofd te houden, help je je lichaam hierbij. 

Mocht je hulp nodig hebben, dan help ik je graag verder met het oplossen en/of verzachten van je klacht(en). In Praktijk Linda Oomen wordt gewerkt met een uitgebreide versie van de gezondheidsdriehoek, een holistische benadering . 

Lichamelijke en/of psychische klachten kunnen een fysieke oorzaak hebben, een emotionele oorzaak, maar ook een bio-chemische oorzaak. Daarbij heeft elke klacht één of meer kopiëen in je energiesysteem en is het een signaal dat je jezelf belemmert om datgene te doen waar jij gelukkig van wordt, waar jij van gaat stralen.

Maandelijkse inzichtkaart

Inzichtkaarten kunnen je helpen om anders tegen dingen aan te kijken. Ik stuur 1 x per maand een inzichtkaart om je hierbij te helpen. Wil je hem ontvangen?  Meld je dan aan voor de gratis inzichtkaart en blijf op de hoogte van de agenda. 

Ja ik meld me aan

Gastenboek

 • 11-09-2016 - Een goed filmpje.
  Beeld, muziek en tekst mooi! lees meer
 • 09-06-2015 - Ik heb deelgenomen aan de cursus helende meditaties die Linda...  lees meer
 • 11-11-2014 - Dank dat ik door de kinesiologie behandeling gewoon weer appel...  lees meer
Plaats een bericht
© 2014 - 2018 Centrum De Gouden Driehoek | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel